16.8.2012 г.

Невероятна история и култура!

ТЕАТЪР НО

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2012/08/16/1889133_700-godishniiat_teatur_no_gostuva_tazi_vecher_v_sofiia/

Японският театър "Но" ще направи представление в София тази вечер на Лятната сцена до НДК, съобщиха организаторите Art Space. Спектакълът започва от 20:30 ч, а по същото време в събота трупата с многогодишна история ще се изяви в Античния театър в Пловдив.
Театър "Но" съществува от близо седем столетия, а основният репертоар се състои от около 200 пиеси, малко от които създавани след 1600 г. Езикът, използван в творбите, е древен дори и за времето, когато театърът се е зараждал.


Заради това и много рядко се създават нови творби в този специфичен театрален жанр. Сред тях е "Феята на водата" на Ямамато Акихиро, която ще бъде представена в София и се развива във времето, когато столица на Япония е още град Киото. Главният герой на пиесата пък се оказва в една лодка с призрака на реката, по която пътува.

 

В Античния театър в Пловдив пък ще бъде играна "Аои-но-уе", базирана на сцена от написания през X-XI век роман "Историята на принц Генджи". Сюжетът разказва как съпругата на принца е покосена от болест, която се оказва проклятие от призрака на негова любовница.
Спектаклите са с продължителност час и половина. Типично за изпълненията на театър "Но" е носенето на маски, като актьорите играят както мъжки, така и женски роли.
Приходите от шоуто в София ще отидат за подпомагане на дейността на организацията "Усмихни се с мен". Билетите са на цена 10 лв. в столицата, където могат да бъдат купени от Art Point в мол "София" и офиса на Art Space а в Пловдив те струват 5 лв. и могат да се намерят на касата пред общината.

 

    © 2010 Национален Алианс Усмихни се с мен!  Developed by Smallsmartsoft