30.3.2012 г.

ЕДВА ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ ПОСЕЩАВАТ МАСОВИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА

СЪДБАТА НА ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ У

КЪМ СЪДБАТА НА ДЕЦАТА

С УВРЕЖДАНИЯ У НАС

ЕДВА ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ ПОСЕЩАВАТ МАСОВИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА

http://btvnews.bg/video/news/km-sdbata-na-detsata-s-uvrezhdaniya-u-nas.html#video

Извън казаното в репортажа на Мария Савкова, допълнително разясняваме:

Подготовката и обучението на педагозите от масовите училища и градини, е трябвало да го случват именно ресурсните центрове, плюс осигуряването на различни специалисти, специални педагози (ресурсни), психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора..... За изпълнението на тези им задължения, по делегиран бюджет, са им давани повече от двойната сума за дете, спрямо тази влизаща в масовото училище/градина, след детето. За тази повече от двойно по-голяма сума, за тия години, не само, че не са обучили масовите педагози, но дори и не знаят, че това им е задължение по собствената им наредба за дейността им, към ЗНП. И имат  наглостта да обвиняват училищата и градините, че не им били подготвени педагозите да работят с деца с увреждания, а при тях, след което и да е дете, с каквото и да е увреждане, влиза толкова, колкото и за детето без увреждания. Оправдават се там с някакви 290 лв., дето са длъжни да превеждат на училищата, пък "онези" нищо не правели с тия пари, че какво да направят с 290 лв. по-напред, на психолога, на логопеда, на екипа ли да плащат, достъпна среда ли да осигуряват...? Психолозите и логопедите в масовите училища в София, са осигурени от делегираните им бюджети, на училищата, и от Софийския логопедичен център. Подобна е ситуацията и в страната, по отношение на логопеди и психолози, в София може да се каже, че ги има в масовите училища/градина, но те не се „полагат“ на детето с увреждания, понеже то НЕ било дете на масовото училище/градина, а на РЦ. Затова и редовна практика е, в училището да казват на майката, "твоите психолог и логопед" си ги търси в ресурсния център, защото на тях им дават пари да ти ги осигурят. Майката отива в ресурсния център, рядко явление, понеже се притесняват заради децата си да влизат в конфликти с РЦ, питат за психолог и логопед и оттам им казват, че са много нахални да искат и такива екстри. Следва изваждане на пари и плащане на ресурсния на частно, за допълнителни часове, понеже с тия два пъти седмично доникъде, на логопед плащат на частни центрове, на психолог също, на рехабилитатор......, на всички..., висят там замествайки всички тия липсващи специални специалисти, че и функцията на асансьор и рампа изпълняват, при деца с двигателни увреждания....
 
И през цялото време ги гонят и им обясняват, че мястото им не е там....
 
Самите ресурсни са летящи холандци и времето им минава в път между ен брой училища, ако това е възможно обаче... В планинските области, напр. Смолян, особено зимата, как се случва това..., никак... В най-малките общини, с които спекулират сега, ами там, сега, не само не се случва нищо, ами направо са си забравени от Господа. Затова децата с увреждания, че и без, са по интернатите в помощните училища, откъснати от семействата си, което си е институционализиране в чист вид. След дете в помощно/специално училище, влизат минимум 5 000 лв.!!!, до вчера това беше официално спряганата цифра, от няколко дни се спрягат някакви 7000 лв....!? В тия помощни.., освен сегрегация по признак увреждания и принадлежност към малцинствата, абсолютно нищо друго не се случва. В работните групи в МОМН, тия от помощните/ специалните и ресурсните центрове, щяха да се изтрепят за тия пари след детето..., грозна и цинична история....  След детето с увреждания, след като му лепнат Етикета СОП-че по медицински документи, в РИО, за 5 мин., от някакви хора, които за пръв и последен път виждат това дете, потичат едни страшни пари към специални/помощни и ресурсни центрове, всевъзможни структури, нямащи нищо общо с масовите градини и училища. Е, как ще ги приобщим тия деца? Малкото добри практики в страната, в масовите градини и училища, които са пример, се случват без никакво съдействие от всички тези структури и парите им, а само с ЕРС -1300 лв. средно след дете, благодарение просто на педагози с душа и сърце.
А всичките тези специални педагози и специалисти, ще ги има, като има търсене за тях, като започнат от почти всяка градина и училище да търсят такива специалисти и педагози. Тогава младите хора ще се записват в съществуващите много такива специалности за специална педагогика в университета, ще бъдат „произведени“ от висшите учебни заведения, като има работа и търсене за тях.

 

    © 2010 Национален Алианс Усмихни се с мен!  Developed by Smallsmartsoft