СРЕЩА С ПРЕМИЕРА И МИНИСТРИ

СРЕЩА С ПРЕМИЕРА И МИНИСТРИ

СРЕЩНАХМЕ СЕ С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И МИНИСТРИТЕ НАЙДЕНОВ И КОНСТАНТИНОВ, ЗА ДА ПОСТАВИМ КАТЕГОРИЧНОТО НИ НАСТОЯВАНЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА РАЗВИТИЕТО И ИЗРАСТВАНЕТО НА ДЕЦАТА НИ ОТ НАЙ-РАННА ВЪЗРАСТ

 

ПРЕМИЕРЪТ И МИНИСТРИ ДИСКУТИРАТ С РОДИТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ХРАНЕНЕТО НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

14.09.2011 14.38

Ако има директно договаряне с производителите, цената за качествена храна, която ще плащат родителите за храненето на децата си в детските градини и училищата няма да се промени. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Министерски съвет след срещата с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и представители на родителски организации.

Министър Найденов посочи, че след калкулациите, направени към момента на база на днешните цени и договори, които имат заведенията, би следвало със 7-8 % да се повиши цената. Надяваме се, че при новите обществени поръчки общините ще допуснат производителите директно до доставка на храни, за да може тези 7-8 % да бъдат компенсирани, защото в момента те отиват при посредниците. 

От своя страна родителите искат храната на децата в училищата и детските градини да е качествена, но същевременно да не се оскъпи таксата за заведенията, защото не всички семейства имат възможности, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс „Усмихни се с мен”. 

В рамките на един месец експерти от Министерство на земеделието и храните и Министерство на здравеопазването заедно с представители на родителските организации ще изработят обща наредба, която ще засегне менюто на хранене на децата, родилките, качеството и контрола.

В срещата участваха представители от Национален алианс Усмихни се с мен, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители”, Движение на българските майки и други родителски и граждански организации.

 

 


    © 2010 Национален Алианс Усмихни се с мен!  Developed by Smallsmartsoft