16.10.2011 г.

Деца с увреждания на спортен празник със свои здрави връстници

СПОРТЪТ Е ЗА ВСИЧКИ

Деца с увреждания на спортен празник със свои здрави връстници

„Алианс Усмихни се с мен“, в партньорство със спортен център „kidssports.bg“  организирахме спортен празник за деца с различни увреждания, на който бяха поканени и деца без увреждания. Целта ни беше да се покажем на родителите с деца с увреждания какъв вид спорт е подходящ за детето им, както и чрез спорта да приобщим децата с увреждания към децата без увреждания.

България, 16.10.2011 13:59 Автор:btv.bg

http://btvnews.bg/1638119092-Detsa_s_uvrejdaniya_na_sporten_praznik_sas_svoi_zdravi_vrastnitsi.html

 

Спортен празник за деца с увреждания се провежда в София. Йоан е едно от децата със специфични нужди, на които спорът помага да бъде по-самостоятелен. Момчето ходи на обикновена детска градина и активно се включва в игрите с децата в квартала.

Йоан е със синдром на Даун и се нуждае от по-голяма двигателна активност. 
"Имаше страшно отпусната мускулатура и беше препоръчано да започне занимания с рехабилитация. Благодарение на нея успяхме да постигнем едно много добро ниво на интелектуална адаптация и на социализация в масови детски заведение в групи с други деца. Така че физическото и двигателното възпитание дава една възможност той да се развива”, смята майка му Валентина Николова.   
Йоан и още над 30 деца със специфични нужди играят и спортуват днес, заедно със свои здрави връстници. Организаторите на празника искат чрез игри да покажат на родителите какъв вид спорт е подходящ за определени заболявания. 
"Това е нашето желание - да им помогнем къде могат да спортуват, според заболявания и решихме да има дълга продължителност, поне един на три месеца, за да интегрираме самите деца в игрите, до открият своите интереси, своя спорт, а и нови приятели”, обясни Лилия Борисова.  
Родителите казват, че така инициатива им е полезна, защото липсва информация къде децата могат да получат подобна помощ. 
"В София има места, но получаваме сигнали от родители в други градове, където ситуацията е доста различна и по-трудно се стига до центрове за спортни занимания. Аз приветствам инициатива като сайтовете „Кид Спорт”, които дават информация къде децата могат да спортуват”, признава Валентина Николова.  
Така Йоан отрива своя спортен център и не крие емоциите си, когато преодолява спортните предизвикателства.

    © 2010 Национален Алианс Усмихни се с мен!  Developed by Smallsmartsoft