РОДИТЕЛИТЕ ЗА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО

РОДИТЕЛИТЕ ЗА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ДЕТ

Новият закон за детето предизвика недоволство сред родителите

Има ли опасност новите изисквания да усложнят, вместо да улеснят отглеждането на децата ни?

Още в зародиш новият проектозакон за детето предизвика бурни дискусии сред родителските организации. 

Радка Стоянова е майка на три деца. Не може да разчита на отмяна от родителските задължения дори за 2 минути - освен съпруга си няма никакви близки. Евентуална глоба е непосилна за тях. И Радка не е съгласна с новия закон.

„Има работещи майки, децата идват с бабите си в парка. Тичат, не може винаги да са след тях, всичко може да се случи”, каза Радка.

Проектозаконът предвижда децата да бъдат под постоянен родителски контрол до 8 години и при риск за здравето - до 12 години. Това изискване обаче е неприложимо.

„Родителите, които ще родят тези деца, пък няма сключен брак, пък нямат близки, които да ги подпомагат - държавата е тази, която трябва да ги насърчава”, смята Румяна Петрова, Фондация за безбрачните самотни родители в България.

Проектозаконът породи недоволство и сред родителите от национален алианс "Усмихни се с мен". Според вижданията на Теодора Пиралкова от алианса, в законът липсва конкретен алгоритъм какво се случва след като семейството реши, че няма да изостави детето си и ще го отгледа.

„Превенцията е не да забраниш това да се случва, да забраниш децата да се изоставят, а да направиш всичко възможно в семейството да се решат проблемите и самото семейство като институция, това е най-важната институция в обществото. За нас е много важно нашите критики да не бъдат яхнати предизборно един ден преди изборите”, каза Теодора Пиралкова, Национален алианс "Усмихни се с мен".

Проектозаконът ще бъде подложен на обществено обсъждане през следващия месец. Тогава, според социалното министерство, ще има възможност за дискутиране на спорните въпроси. 

    © 2010 Национален Алианс Усмихни се с мен!  Developed by Smallsmartsoft