07.12.2010 г.

ГРАЖДАНИНЪТ ГОЦЕ

"ГРАЖДАНИНЪТ" ПЪРВАНОВ

01.12.2010 год.

Състоя се среща със зам. министър на труда и социалната политика, г-жа Валентина Симеонова. На срещата присъствахме Теодора Пиралкова, председател на „Усмихни се с мен”, Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата и Дани Колева, директор детски политики в НМД.

Обсъждани въпроси:

Развитията по новия Кодексза детето и семейството и промените в нормативната база:

- Срокът за работа на работната група по новия Закон/Кодекс е удължена до 30.04.2011г. Предстои сформиране на малка експертна група от юристи, за обединяване на всички предложения и оформянето им във вид на проектозакон, който ще бъде представен на работната група. Разчита се до средата на следващата година да се върви към финализиране и приемане на новия нормативен акт, за децата и семействата. Обсъдиха се и намеренията, до края на 2012 г. да е приключила институционалната реформа реформа в националните и общинските структури за децата и семействата.

Отворено писмо от Национален алианс „Усмихни се с мен”

- Г-жа Симеонова сподели, че доколкото е запозната, вече са изпратени писма до ДСП по места, във връзка с първа и втора точка от писмото ни, а именно:

1. Спешно да се промени чл. 8д от ЗСПД и съответния текст от ППЗСПД, за да се възстанови съществуващата преди възможност за получаване със задна дата на месечната добавка за децата с трайни увреждания, а именно от датата на инвалидизация, изрично посочена в първия ТЕЛК. Тази добавка да се увеличи като размер и да не се разглежда като помощ и милостиня, а като компенсация за най-трудното и тежко родителство, а именно това да отглеждаш отговорно и съвестно детето си с увреждане и да се бориш от първия миг за него, вместо да го изоставиш и да си продължиш живота само със здравите си деца. Да се бориш за правото му да обича и да бъде обичано, за правото му на майка и семейна грижа. Най-големият абсурд е, че за това право, най-трудно и най-тежко е да се преборим не с кой да е, а именно със социалните работници от социално подпомагане по места, чието задължение по презумпция би следвало да e да ни помагат.

2. Спешно да се разпратят разяснителни писма и заповеди до всички Дирекции социално подпомагане в страната, в които да се уведомят служителите в тях, че смисъл и цел на работата им е да помагат и подкрепят всячески родителите и семействата на деца с увреждания, а не да се самораглеждат и възприемат като раздавачи на помощи и да се отнасят с нас, родителите, като с досадни просяци. Отивайки към дирекция социално подпомагане в града си, изобщо не отиваме с мисълта, че там има едни добри хора, които са назначени да ни помогнат, да ни кажат правата, къде и как да ги получим, да ни помогнат, информират и подкрепят, а отиваме подготвени и психически и с документи, закони и правилници, като на война, все едно, че ще влизаме в битка. А в същото време по всички медии, конференции и всевъзможни срещи се говори ли говори за новата политика, идея на която е подкрепата за нас родителите, за семейството. Елате да видите на място и на живо каква „подкрепа” и отношение получаваме! Молим и настояваме също така, подробно и изчерпателно да разясните на социалните служители по места, как точно следва да тълкуват законодателните актове, закони и поднаредби, да ги запознаете с най-новите промени в тях, защото е абсурдно ние да сме в пъти по-компетентни и запознати с правната уредба от тях, и вместо те на нас да я разясняват, за да ни помогнат, ние да им носим разпечатани законите и правилниците и да им ги обясняваме.

 

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПОМОЩНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА за децата с увреждания, г-жа Симеонова ни обърна внимание, че на Национално представените организации на и за хора с увреждания, по Оперативната европейска програма „Развитие на човешките ресурси” са им отпуснати два пъти по 10 000 000 евро, т.е. 20 000 000 евро, т.е. 40 000 000 лева! Това е колкото струва затварянето на всички домове за деца с увреждания и създаването на услуги за децата и семействата в общността!

Отпуснати са един път за реализиране на медиини кампании...?!, и втори път за предприятията им, за тих труд и т.н......., това са специализираните предприятия, където хора с увреждания работят ИЗОЛИРАНО от останалите хора, изолирани от обществото.

Средствата се отпускат от Европейския социален фонд, на ДЪРЖАВАТА, а тя в лицето на МТСП и Националния съвет по въпросите на социалното включване, взимат решението на кого и как да разпределят парите, и изобщо как да бъдат най-правилно ЦЕЛЕВО И ЕФЕКТИВНО изразходвани, така че ДА ПОМОГНАТ И СТИГНАТ ДО ХОРАТА, ЧРЕЗ УСЛУГИ И ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, С ЦЕЛ, СОЦИАЛНОТО ВКЛЮЧВАНЕ НА ТЕЗИ ХОРА.

Е, АКО СОЦИАЛНОТО ИМ ВКЛЮЧВАНЕ Е ИЗОЛАЦИЯТА ИМ В СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ВРЯКАНЕТО ПО МЕДИИТЕ ЗА ПРАВАТА ИМ, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!

При положение, че децата с увреждания умират поради липса на животоспасяващи лекарства, липса на клинични пътеки за жизнено необходимото им лечение!

За последните неща, средствата се събират със SMS-си, от обикновените хора и данъкоплатци!

ОСОБЕНО И НАЙ-ВЕЧЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА НА РЕПУБЛИКАТА, "ГРАЖДАНИНЪТ" ПЪРВАНОВ!

А ТЕЗИ С 40-ТЕ МЛН., ЗА МЕДИИНИ КАМПАНИИ И СЪС СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, СА ИМЕННО НЕГОВИТЕ ПРОТЕЖЕТА, НЕГОВИТЕ ХРАНТУТНИЦИ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЯСЛИ, СЪЮЗИТЕ НА СЛЕПИТЕ, ГЛУХИТЕ И ИНВАЛИДИТЕ!

ТЕЗИ СЪЩИТЕ, ОТ КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ, ПООТРЪСКАЛИ СЕ МАЛКО, ОТ КОМУНИЗМЪТ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ Е НА МОДА, СМЕНИЛИ СИ КОЗИНАТА С ТАЗИ НА НПО, И СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО НЕЗАВИСИМИ ГРАЖДАНСКИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, СЪЩО КАТО БЛАГОДЕЯТЕЛЯ СИ, ДЕТО СЕ ИЗЖИВЯВА НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ СИ ПОСТ, КАТО ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИ!

И ДОКАТО С ЕДНАТА СИ РЪКА ГРАЖДАНИНА ПЪРВАНОВ СЪБИРА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ОТ ИСТИНСКИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА, ЗА ЛЕКАРСТВА И ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА, С ДРУГАТА ПЛАШИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ДА ДАВАТ МИЛИОНИТЕ НА ПРОТЕЖЕТАТА МУ, ЧЕ ДА НЕ СЕ НАЛАГА ПАК ЦИРКОВЕ ПО МЕДИИТЕ ДА РАЗИГРАВА, КАК ВЗИМАЛИ НА НЕЩАСТНИТЕ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ СТОТИНКИТЕ ЗА ХЛЯБА, РАЗБИРАЙ ОСЕМТЕ ЛЕВА ИНТЕГРАЦИОННИ.

    © 2010 Национален Алианс Усмихни се с мен!  Developed by Smallsmartsoft